Få orden på sysakene

Last ned Evernote og begynn idag

Som du kanskje vet så jobber jeg mye på egenhånd å det blir fort mye rot i alle dokumentene, særlig når du jobber med 30 forskjellige notater på engang. Å det høres sprøtt ut men det er ofte jeg må rydde for å få litt oversikt og når du har lagd over 3000 notater så kan ting begynne å gå i spinn. Dermed ender det ofte med at det blir 10 minutter her og 10 minutter der. Man skriver om litt på ett notat også researcher man litt også går man videre til neste notat. Å hvis du jobber sånn så er det fort gjort å rote seg bort, jeg mister ofte oversikten på hva som er viktig og jeg har alltid prøvd  å lage meg ett oversiktlig og produktivt system. For 3 år siden gikk jeg på privatskolen NKH i Oslo, linja het Web & Interaksjondesign og gikk ut på å lage web sider og å designe ting slik at de er lette å bruke (som f.eks å gjøre en billettautomat eller en kaffemaskin brukervennlig). Vi anbefalt å laste ned ett notatprogram som het Evernote å det virket ikke så veldig imponerende akkurat da, men lite viste jeg at det skulle bli til det det har blitt til idag. 900 notater som inneholder over 50 låter, over 100 tekster (for det meste dårlige), over 5 forskjellige filmer som jeg har begynt på, masse personlig utviklings research, unike reisemål, masse fun stuff og ikke minst de viktige karriære tingene med målsettinger, planer og to-do lister. Det er kanskje det smarteste jeg har gjort noensinne og jeg har blitt mer å mer avhenging av programmet og nå bruker det nesten hver eneste dag. 

Hvorfor jobbe så mye uten å få en krone?

Du tenker kanskje hva? Hva er viktig nok til å gjøres på egenhånd hver dag? Hvorfor gidder du det uten å få betalt? For det første så vokser mann, man lærer seg nye ting hele tiden. Det blir som en vegg der du kan henge opp noe hver dag. For det andre så er dette ting jeg brenner for og er interessert i. Jeg har alltid hatt store ambisjoner og har alltid vist at jeg må ha med meg mye i ryggsekken om jeg i fremtiden skal bli den jeg ser for meg. Det var ihvertfall veldig viktig, nå er jeg litt flinkere til å være realistisk. Men jeg sikter fortsatt høyt når det gjelder visse ting. Det kan være en fordel men også en forbannelse for du kommer sjelden i mål og det kan noen ganger virke som en evig jakt i en tom skog. Det begynte med at jeg ville tjene passive inntekter, eller jobbe eksternt via pc eller en jobb som gjør at jeg ikke er bundet opp til ett sted og alltid er fri til å reise. Begge Storebrødrene mine har reist verden rundt og jeg har alltid syntes det har hørtes spennende ut. Det var også for å jobbe med meg selv, for å prøve å holde meg mentalt frisk, bli kvitt alle de negative symptomene. Å det har jeg egentlig klart, det har nok mye med alt jeg har jobbet for og slik jeg har fått det idag. Det begynte med at jeg meldte meg på kunstgruppe, så ble det i tillegg en musikkgruppe, også dans, også innebandy.. Og nå skal jeg i tillegg jobbe med egne faste ting som blogg, utstillinger, spillejobber og div prosjekter. For å komme ett skritt videre mot drømme situasjonen. Det var også for å enklere kunne gjøre noe så enkelt som å sjekke jenter. Å det fikk meg til å ville satse på navnet mitt, og det passet bra siden jeg ville drive med så mye forskjellig for da kunne jeg bli sett på som en alt mulig mann. Men mange anbefaler meg å heller gå all inn for en ting og gjøre den skikkelig bra, men det kan fort bli for mye og man kan fort gå lei. 

Uansett, hovedgrunnen er at denne jobbing også gjør meg bedre, kunstmessig blir jeg stadig flinkere og det samme gjelder det meste andre. Jeg finner bedre løsninger, bedre ideer og skriver bedre tekster. Å holder jeg dette gående å fortsetter å utvikle meg vil dette vil etter ett par år kunne gi inntekt, det er bare å smøre seg med tålmodighet og prøve å ha det gøy.

Hvordan få orden i sy sakene?

Det som er kjekt med Evernote er at du kan lage notatbøker til notatene dine. Author/Writing, Blogg, Creativity, De Viktigste Dokumentene, Joachim, Livets Verktøy, Matlaging, Musikk, Musikk Produksjon, Musikk Tekster, Homework, Oppgavebok, Personal Development & Therapy, Scrapbook, The System(Old), Ett ryddig liv(enda ett forsøk på å systematisere), er bla. noen av notatbøkene jeg bruker. Men det som er ålreit er at du kan legge notatbøker inne i notatbøkene, skikkelig inception style. Så hvis jeg åpner Notatboken Matlaging så finner jeg: Baking, Drikke, FrokostLunsj&Kveldsmat, Middag, Notater&Div, NyeOppskrifter, Småretter, Snacks og Tilbehør. De er ikke så veldig fulle av ting men de er oversiktlig og de holder ting oversiktlig og ryddig. Tidligere hadde jeg alt i en mappe og det ble bare kaos og leite igjennom etterhvert. Så på slike ting du vet det blir mye av etterhvert, lag en egen mappe. 

De Viktigste Dokumentene

Nå har jeg bare en notatbok som jeg bruker mest og den heter De Viktigste Dokumentene. Den består av en rekke dokumenter som jeg er helt avhengig av. Her finner du målene mine(både realistiske og halv urealistiske), ukeskalender med egen plan for de forskjellige tingene i ukeskalenderen, To-do liste, Aktuelt(med oversikt over alt jeg holder på med nå), dagsplan og ukesplan(hva som er målet for dagen og uka), pluss masse forskjellig som er relevant til hva jeg jobber mest med, som f.eks er en liste med tjenester jeg vil tilby, karriæreveiledingsplan og dags evaluering fra de dagene jeg har vært hos fotografen, osv da.

Hvis jeg var deg

Hvis jeg var deg så hadde jeg lastet ned programmet og fått orden på ett par ting. Målsettninger, både realistiske og urealistiske. Å lag gjerne en bra kombo av begge. Deretter lager du en detaljert plan for å få disse tingene til. Der kommer to-do listen inn i bildet, en liste med alle tingene du må gjøre og gjerne arrangert i rekkefølge ift hvor viktige de er. Jeg har laget to-do lister på mange forskjellige måter. Men nå bruker jeg bare: Ting som må gjøres og Ting som ikke haster(funker som en slags reminder for ting). Lag f.eks ett dokument som heter det samme som navnet ditt og jobb med deg selv. Hvordan kan du bli ett bedre menneske? Hvordan kan du blir mere interessant? Hvilke ting liker du å drive med? Hva vil du prøve? osv osv.. Hvem er du og hvordan er du? og Hvordan vil du egentlig helst være? Hva vil du gjøre mindre av? Spm spm spm. Enkle å spørre om, harde å svare på.

Å bare du først begynner, så begynner ballen å rulle og du er plutselig i gang. En ting leder til den andre å du finner din egen vei og din egne morsomme måte og jobbe på. For det er ikke vits hvis du ikke syntes det er gøy å drive med. Det kan også være vanskelig å leve av en ting så det lønner seg ofte å ha flere ben å stå på, men det hører du ikke mange si. 

Oppsummering:

1 Last ned evernote

2 Lag en notatbok som heter De Viktigste Dokumentene eller Homework eller hva en du vil egentlig

3 Lag et notat inne i den notatboka som heter Mål og skriv minimum 20 stk! 10 realistiske, 5 urealistiske og 5 som er midt i mellom. Å skriv gjerne fler, jo fler jo bedre! Skriv også ned ting du ville skrivd opp på en bucketlist(en liste med ting du vil gjøre før du dør). Husk å alltid google om du ikke vet hva noe betyr. 

4 Lag ett dokument som heter Plan og ett som heter To-do List. I Planen skriver du opp måter du kan nå de viktigste målene på og kommer du fram til noe konkret så kan du skriver det i To-do Lista. I To-do listen kan du legge inn en tavle med 2 kolonner og 2 rader.(trykk på format i Evernote) På rad nr 1 skal det helt øverst stå Ting som må gjøres og på rad nr 2 Ting som ikke haster. Det gjør det litt lettere. Lag gjerne flere slike grupperinger som passer deg.

5 Lag et notat med navnet ditt og fyll ut disse spørsmålene

  1. Hvem er jeg? Hvordan er jeg?
  2. Hvordan vil jeg egentlig helst være? 
  3. Hvordan vil jeg at livet mitt skal bli? (Og ta i litt her, du lever bare engang! Vi er ofte for beskjedne eller realistiske. Tørr å være litt vågal i tankegangen, det er       bare du som skal lese det uansett)
  4. Hva liker jeg og hva er mine hobbier og interesser?
  5. Hva tror jeg at jeg kunne likt hvis jeg hadde gitt det en sjangse? (skriv opp «skal prøve ____» i målene dine!)
  6. Hvordan kan jeg blir mere interessant som person? (karakter, egenskaper, klesstil, interesser og hobbier) 
  7. Hvordan kan jeg få ett bedre liv? (jobbsituasjon, venner, bedre økonomi, mental helse, livsstil..)
  8. Hvordan kan jeg ha det mere gøy? (prøve å tenk noe enkelt kan gjøre hjemme ifra)
  9. Hvordan kan du bli ett bedre menneske? (tenke mere rett, slutte med negativitet, kutte ut baksnakking og dramatik, unngå negative nyheter, tv, radio.. Det er         kanskje ikke riktig for deg, men vi vet alle at å følge med på nyhetene er måten å løse problemet på, dessuten påvirker de deg negativt og gjør deg stresset       deg. Men dette er bare mine anbefalinger! Hvis du liker det så bør du fortsette med det, men husk at det finnes ganske mye på internett som du kan bruke tiden din på i stedet. Altså bruk google! Du kan finne alt der) 

Jeg tror kanskje en fortsettelse følger. Men who knows..

Du vet at man egentlig aldri skal starte en settning med "men" sant? Men ja allikvel så funker det, du trenger ikke alltid bry deg om alt andre har å si og mene. Men det er allikevel smart å ta det med en klype salt. #tips #selvstendig #jobb #personligutvikling 

2 kommentarer

Kristin

19.06.2017 kl.10:52

Bra skrevet! Har en stund ønsket å skrive en "livsplan", men manglet inspirasjon og en "how-to". Dette var det jeg trengte - takk!

Joachim R. Olsen

19.06.2017 kl.23:51

Kristin: Du, tusen takk skal du ha! Nå føler jeg at det var litt mer vært å skrive det ?? Fine fliser forresten!??

Skriv en ny kommentar

hits